Fundació Miró


BON NADAL I FELIÇ ANY NOU!Tens plans aquest Nadal? Vols veure les nostres exposicions i tallers?

La Fundació Pilar i Joan Miró obrirà tots els dies en horari habitual, excepte el 25 de desembre i l'1 de gener.

Exposicions:

Joan Miró. Mirades a la col·lecció (Espai Estrella)

Selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta, que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista.

L'essència de la creació mironiana corresponent a la seva darrera etapa, centrada en el procés creatiu de l'artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix a un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la caligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró (Espai Cúbic)

Una recopilació de projectes realitzats en el camp de l'estampa durant els 22 anys de funcionament dels tallers de la Fundació, fets pels artistes que han passat pels mateixos.

Visites guiades (català/castellà)

Dimarts 27, dijous 29 i dijous dia 5 de gener. No hi haurà visita dimarts 3 de gener.
A les 12 h (cost entrada + 1 euro)

 
EL PATRONAT DE LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ APROVA EL PLA D’ACTUACIÓ I ELS PRESSUPOSTOS PEL 2017Palma, 13 de desembre 2016. El Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca va aprovar ahir el pla d’actuació i el pressupost prevists per a l’any 2017. En aquesta reunió, presidida pel batle de Palma i president del Patronat, José Hila Vargas, també s’ha donat compte als patrons de les noves incorporacions de personal i d’un augment de les tarifes actuals, que es farà efectiu a partir de l’any vinent.

El pressupost del 2017

La Fundació preveu treballar amb un pressupost total de 2.149.000 € per a cobrir les despeses generals de la institució i per a desenvolupar el seu programa d’activitats, que inclou exposicions, tallers educatius i familiars, activitats divulgatives i els diferents actes commemoratius del 25è aniversari de la institució.

Aquest pressupost es divideix en un 58% d’aportació municipal, amb un total de 1.242.000 €, el mateix que l’any 2016; una part significativa d’ingressos generats per la Fundació Pilar i Joan Miró –el 25%–, que sumen una previsió de 522.241 €, i un 17% que es preveu obtenir durant el 2017 per diferents vies de finançament: patrocinis, lloguers d’espais, programa d’Amics de la Fundació Pilar i Joan Miró, etc.

Pla d’actuació 2017

Durant el 2017, any de commemoració del 25è aniversari de la Fundació, es duran a terme dues exposicions de gran envergadura. D’una banda, l’artista mallorquina Patricia Mato-Mora, guanyadora del Premi Biennal Pilar Juncosa & Sotheby’s 2015, treballa en la instal•lació ceràmica que s’exposarà del 19 de març al 6 de juny de 2017. Un projecte que es desenvolupa als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró i que estableix una lectura poètica home-natura, una simulació de les cadenes dels grans vaixells i el deteriorament provocat per la mar, que enfronta la natura amb el que l’home ha creat.

D’altra banda, l’exposició commemorativa del 25è aniversari arribarà sota la idea de “Miró mai vist” el 24 de juny de 2017, coincidint amb l’onomàstica de l’artista. Serà una mostra d’obres mai exposades a la Fundació que farà una revisió de la feina de Miró als tallers de Mallorca entre 1956 i fins a finals dels anys 70. Una selecció que marca el seu establiment de vincles a l’illa i l’obtenció d’un reconeixement local i internacional.

Quant a les activitats previstes, la Fundació continuarà potenciant el seu programa didàctic per a centres escolars i famílies; els cursos i tallers d’obra gràfica, així com l’edició i la col·laboració amb artistes, i un programa d’activitats culturals que comprèn les següents àrees: música i dansa, fotografia i cinema, arquitectura i paisatge o conferències i seminaris.

Pla d’inversions en infraestructures

El Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró també va aprovar la presentació del pla d’inversió en infraestructures per als pròxims dos anys, que inclou la rehabilitació integral de Son Boter, la intervenció a l’Edifici Moneo (concretament a la coberta) i la restauració del Taller Sert.

Per a emprendre aquest pla d’inversions l’Ajuntament s’ha compromès a cercar vies de finançament externes, com la Llei de capitalitat, la taxa turística o bé els fons europeus, que abasten una intervenció a la zona de ponent.

Per si no es pot obtenir el 100% del finançament d’aquestes fonts, el Patronat ha facultat la Comissió de Govern (òrgan de gestió) perquè pugui disposar de la meitat dels actius financers de la Fundació Pilar i Joan Miró, fins a un màxim de 700.000 €, dins el termini 2017-2018. Aquests actius són un fons d’estalvis que té la institució per a cobrir les despeses de manteniment i renovació museística.

Incorporacions de personal

La Direcció va donar compte al Patronat de les incorporacions de personal que la Fundació ha duit a terme durant el 2016: dues auxiliars d’educació, un tècnic superior de comunicació i màrqueting, i un administrador.

Queda pendent la finalització del concurs-oposició per a cobrir la plaça de tècnic de grau superior de conservador/ra. Es preveu que aquest professional s’incorpori el primer trimestre de 2017.

Noves tarifes des de l’1 de gener

Per últim, es va informar de l’augment de tarifes previst per al 2017, que actualitza els preus establerts l’any 2007. L’entrada a l’espai passarà de 6 a 7,5 € i la tarifa reduïda (residents, joves, pensionistes, etc.) de 3 a 4 €. L’increment respon a la necessitat d'afrontar nous reptes i garantir el manteniment del nivell d'oferta i activitat de la Fundació Pilar i Joan Miró, a més de reforçar l’autonomia financera de la institució.

Així mateix, la gratuïtat de l’entrada els dissabtes, que ara és de portes obertes tot el dia, passarà a ser el capvespre, a partir de les 15 h, i el primer diumenge de cada mes.

Aquesta reunió del Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró és la segona que es du a terme des que es va nomenar el nou director el passat mes de febrer, Francisco Copado.

 

Dossier de premsa_20161212_Patronat 67 KBLA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ INCORPORA 15 NOVES OBRES DE L’ARTISTA AL SEU FONSPalma, 22 de novembre de 2016. La Fundació Pilar i Joan Miró ingressa al seu fons museístic 15 obres pictòriques de Joan Miró, cedides per la família de l’artista, que es podran veure l’any 2017 a l’exposició “Miró mai vist”, commemorativa del 25è aniversari de la institució.

El dipòsit d’aquestes obres s’ha materialitzat per un període de 10 anys, i amplia el fons actual de la Fundació format per gairebé 6.000 peces entre pintura, dibuix, escultura, obra gràfica i material documental de gran valor (esbossos preparatoris, anotacions, epistolar, etc.).

Les obres de Joan Miró varen ser realitzades entre 1944 i 1976, gairebé totes durant l’estada de l’artista a Mallorca, on es va establir l’any 1956. Es tracta de peces que representen una etapa d’experimentació i testimonien l’afany insaciable de cerca que va caracteritzar la trajectòria creativa de Miró, inconformista amb ell mateix i el seu llenguatge plàstic.

Tal com afirma el director de la Fundació, Francisco Copado, “suposen una important cessió perquè són obres de gran originalitat, amb la força transgressora dels últims 30 anys de creació de Joan Miró, amb l’afegit que la major part mai han estat vistes a Mallorca. Per això agraïm aquest pas fet per la família, que permet que el nostre fons museístic continuï augmentant”.

 

Nota de premsa_dipòsit obres_nov 2016 53 KBLA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ ENTREGA LES BEQUES PILAR JUNCOSA 2016Palma, 4 de novembre de 2016. La Fundació Pilar i Joan Miró ha lliurat les Beques Pilar Juncosa, a les quals s’han destinat 16.000 €.

144 projectes artístics i educatius presentats per candidats de diferents nacionalitats han participat a la present convocatòria, que premia propostes d’investigació, educació artística, formació i experimentació als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró i a les residències artístiques a centres col·laboradors.

L’acte de lliurament de les Beques Pilar Juncosa 2016 ha tingut lloc amb la presència del Sr. Llorenç Carrió, regidor de cultura; el Sr. Francisco Copado, director de la Fundació, i el Sr. Àngel Juncosa, vocal nat del Patronat i la Comissió de Govern de la Fundació. Els guardonats han recollit els seus premis i han intercanviat impressions sobre els seus projectes.

Aquests premis se sumen a la beca de formació per als guanyadors del certamen d’art gràfic per a joves creadors, organitzat per la Calcografía Nacional, la Real Casa de la Moneda, la Fundació CEIM i la Asociación Gremial de Empresarios de Artes Gráficas y Manipulados de Papel de Madrid, que ja es va entregar a la primavera.

L’objectiu de les Beques Pilar Juncosa, seguint els principis fundacionals, és promoure i difondre els valors creatius contemporanis, com també fomentar la investigació, mitjançant treballs sobre la vida i l’obra de Joan Miró, i diferents programes educatius que apropin l’art contemporani a la societat.

LA HISTÒRIA DE LES BEQUES

Les Beques Pilar Juncosa i el Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s es varen convocar per primera vegada l’any 1993, en què es donava impuls al centenari del naixement de Joan Miró.

Tenen el seu origen en els fons obtinguts a la subhasta que es dugué a terme el mes de desembre de 1986. La viuda de Miró, Pilar Juncosa, hi va oferir 42 obres per a "crear la infraestructura indispensable per a complir els objectius assenyalats pel seu home a l’escriptura de constitució de la Fundació, com també verbalment en diferents ocasions: crear un centre dinàmic d’irradiació cultural que tanqui el triangle constituït amb les altres dues fundacions de Barcelona i Saint-Paul-de-Vence".

Així, la recaptació fou destinada per la família Miró al finançament de la seu de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, i també a crear un romanent per a les beques. L’empresa subhastadora Sotheby’s cedí el seu marge de benefici perquè, una vegada en marxa les activitats de la Fundació, es dotassin beques d’estudi per a artistes novells d’arts plàstiques.

GUARDONATS

BECA PILAR JUNCOSA D’INVESTIGACIÓ SOBRE MIRÓ I EL SEU CONTEXT ARTISTICOCULTURAL

Dotada amb 4.000 €, el projecte tenia com a objectiu l’estudi d’aspectes o períodes poc coneguts de Joan Miró, com també la utilització de la informació aportada pels fons documentals de la Fundació.

El jurat d’aquesta beca ha estat constituït per:
Francisco Copado Carralero (director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca)
Pilar Ortega Chapel (membre vocal de la Comissió de Govern de la Fundació)
Catalina Cantarellas Camps (catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de les Illes Balears )
Isabel Pérez Miró (historiadora de l’art i tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Palma)
Pilar Baos Rodríguez (coordinadora d’exposicions de la Fundació)

Davant el conjunt dels 20 projectes presentats en aquesta convocatòria, s’ha decidit atorgar el premi al Srs. Pedro Azara Nicolás (Barcelona 1955) i Marc Marín Webb (Barcelona 1987) pel seu projecte Sense cabellera ni forats: el arte sumerio bajo la visión de Joan Miró, per la seva aportació a l’estudi d’aquesta àrea poc coneguda. Se centra en el seu coneixement i interès per l’art mesopotàmic, i en la possible influència d’aquest en la seva obra dels anys 60 del segle passat.

BECA PILAR JUNCOSA A UN PROJECTE D’EDUCACIÓ ARTÍSTICA

Dotada amb 4.000 € (1.200 € bruts per a l’artista i 2.800 € per a la seva realització a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca), el projecte havia de promoure i motivar l’acostament d’un sector de públic específic (professorat, nins, joves, adults, persones grans, discapacitats, etc.) a l’art contemporani, i havia d’estar relacionat amb el fons documental i artístic de la Fundació o amb qualsevol altre aspecte de la creació contemporània.

El jurat d’aquesta beca ha estat constituït per:
Francisco Copado Carralero (director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca)
Alejandro Ysasi Alonso (cap del Departament d’Educació i Activitats)
Maria Magdalena Jaume Adrover (professora d’Educació Artística i Estètica, i Projectes Artístics a la Universitat de les Illes Balears)
Alfons Sard Sánchez (artista i professor de l’IES Josep Maria Llompart de Palma)
Margalida Munar Munar (pedagoga i tècnica de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Palma)

Davant el conjunt dels 16 projectes presentats a aquesta convocatòria, s’ha decidit atorgar el premi a la Sra. Marta Ricart Masip (Lleida 1973) pel seu projecte En el transcurs de fer. Diàleg amb els processos de creació de Joan Miró, principalment per la seva voluntat d’aproximació a les arts contemporànies, més enllà del rol d’espectador o d’obra acabada, mitjançant la investigació de les possibilitats pedagògiques i metodològiques del procés creatiu de Joan Miró. Una proposta d’investigació i grup de treball amb docents i altres persones interessades en l’educació artística sobre la creació de Joan Miró, a través d’un gir que desplaça l’atenció de l’obra al procés.

D’altra banda, el jurat ha donat una menció d’honor a La Colectiva Errante (Amparo Moroño Díaz i David Garcia Ferreiro; Miguel Sánchez Calle i Iván Hernández Montero) pel seu projecte Habitar las fronteras de Cala Major.

BEQUES DE FORMACIÓ, EXPERIMENTACIÓ I CREACIÓ ALS TALLERS D’OBRA GRÀFICA DE JOAN MIRÓ I BEQUES DE FORMACIÓ ARTÍSTICA A D’ALTRES CENTRES

El jurat, en aquesta ocasió, ha estat format per:
Francisco Copado Carralero (director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca)
Alejandro Ysasi Alonso (cap del Departament d’Educació i Activitats)
Joan Oliver Argelés (responsable i tècnic-mestre dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró)
Susan Collins (directora de l’Slade School of Fine Arts. UCL)
Enrique González Flores (artista i editor d’obra gràfica)
Joan Pere Català Roig (director de l’Escola de Ceràmica de Marratxí)

DUES BEQUES DE FORMACIÓ, EXPERIMENTACIÓ I CREACIÓ ALS TALLERS D’OBRA GRÀFICA DE JOAN MIRÓ

Les dues beques, que han rebut 38 peticions, estan dotades amb la matrícula gratuïta a un dels cursos-taller organitzats al llarg de l’any següent, i amb 1.000 € per a despeses de viatge, allotjament, etc. Han estat concedides a la Sra. Verónica Domingo Alonso (Getxo, Biscaia, 1989) i al Sr. Adrià Gamero Casellas (Olot, Girona, 1988).

També s’ha fet una menció d’honor amb matrícula gratuïta a un dels cursos organitzats per la Fundació Pilar i Joan Miró, a la Sra. Rosa Caterina Bosch Rubio (Palma 1992).

BEQUES DE FORMACIÓ ARTÍSTICA A D’ALTRES CENTRES:

1 BECA DE RESIDÈNCIA, FORMACIÓ I PARTICIPACIÓ A LA CASA DE VELÁZQUEZ DE MADRID

Dotada amb 2.000 € per a cobrir despeses de manutenció i viatges. Aquest centre facilitarà l’allotjament, la utilització dels seus estudis i la participació al seu programa d’activitats durant tres mesos. La beca, que ha rebut 44 peticions, ha estat concedida a la Sra. Cynthia L. Nudel Kiperman (Argentina 1979), resident a Alacant.

1 BECA DE RESIDÈNCIA, FORMACIÓ I PARTICIPACIÓ A THE SLADE SCHOOL OF FINE ARTS, UNIVERSITY COLLEGE, LONDRES

Dotada amb 3.000 € per a cobrir despeses d’allotjament, manutenció i viatges. The Slade School facilitarà l’ús d’un estudi i de materials artístics, com també la participació en el seu programa d’activitats durant un mes. En aquest cas, la beca –categoria a la qual s’han presentat 26 aspirants–, ha estat concedida a la Sra. Claudia Regueiro Puigdevall (Girona 1994).

MÉS INFORMACIÓ

Antonia López Martínez
Comunicació i màrqueting
Fundació Pilar i Joan Miró
miro.palma.cat
971 701 420 - 616 694 603

 L’ARQUITECTE RAFAEL MONEO VISITA LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ PER INTERESSAR-SE PER L’ESTAT DE L’EDIFICIPalma, 2 d'agost de 2016. L’arquitecte espanyol Rafael Moneo ha visitat la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca per conèixer de primera mà l’estat de l’edifici projectat per ell mateix l’any 1992. “Estic content que, malgrat s’han de fer reparacions importants en alguns punts de l’edifici, el seu estat general, és bo”.

Moneo, que ha realitzat la visita a la Fundació acompanyat pel també arquitecte Rafael Balaguer i pel director-gerent de la Fundació Francisco Copado, ha mostrat un gran interès per l’estat de l’edifici, especialment per la zona de l’estanc situada en el terrat principal del conjunt arquitectònic i que dona la benvinguda al visitant.

Tant des de la Fundació Pilar i Joan Miró com el propi Rafael Moneo han mostrat la seva total predisposició per participar i ajudar en l’elaboració dels informes tècnics de l’Ajuntament i agilitzar al màxim el procés de reparació i rehabilitació de l’edifici.

Rafael Moneo, únic arquitecte espanyol que ha estat guardonat amb el Premi Pritzker d’arquitectura va rebre l’encàrrec de projectar la nova seu de la Fundació Pilar i Joan Miró l’any 1987 als terrenys adjacents als estudis de Miró, donats per la vídua de l’artista català, Pilar Juncosa, quan era President de la Graduate School of Design de la Universitat de Harvard.

L’edifici Moneo possibilita la integració de l’art en l’arquitectura, en consonància amb els desitjos de Joan Miró. L’exterior d’una de les puntes del volum estrellat està decorat amb un mural ceràmic, inspirat en una obra de l’artista català, realitzat per la ceramista Maria Antònia Carrió. Els jardins de la Fundació recuperen, en part, l’entorn natural perdut i, a més, permeten la fusió entre art i natura per la qual sempre havia advocat Miró. En una entrevista concedida el 1951 Miró havia afirmat: “Una escultura hauria d’erigir-se a l’aire lliure, enmig de la natura”. Les escultures de Miró obeeixen aquests principis i es mesclen amb el seu entorn paisatgístic.


 

Nota de premsa_Moneo visita la Fundació 243 KBPRESENTACIÓ DE LES NOVES EXPOSICIÓN JOAN MIRÓ. MIRADES A LA COL·LECCIÓ I TALLERS D'OBRA GRÀFICA DE JOAN MIRÓ"LES OBRES DE LES NOVES EXPOSICIONS REPRESENTEN EL PROCÉS DE CREACIÓ DE JOAN MIRÓ DE LES DÈCADES DELS 60 ALS 80"

Palma, 2 de juny de 2016. Avui s'han presentat a la Fundació Pilar i Joan Miró dues noves exposicions que s'inauguren el 3 de juny de 2016 i estaran obertes fins el mes de març de 2017.

L'acte de presentació ha constat d'una roda de premsa a càrrec del Regidor de Cultura, el Sr. Miquel Perelló, i del Director de la Fundació el Sr. Francisco Copado, i s'ha tancat amb una visita comentant les diferents obres.

Es tracta de la mostra Joan Miró. Mirades a la col·lecció que selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta, que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. L’essència de la creació mironiana corresponent a la seva darrera etapa.

També s'ha presentat l'exposició Tallers d'obra gràfica de Joan Miró. Una recopilació de projectes realitzats en el camp de l'estampa durant els 22 anys de funcionament dels tallers de la Fundació, fets pels artistes que han passat pels mateixos.

En la roda de premsa el Regidor de cultura, el Sr. Perelló, s'ha referit a la Fundació i els seus tallers com un referent cultural "un espai singular, on es pot percebre i sentir l’essència més íntima d’en Joan Miró i on podem gaudir de l’atmosfera creativa i més profunda de l’artista".

Asixí mateix, el Director de la Fundació, el Sr. Francisco Copado, ha destacat que el principal concepte expositiu es que "les obres d'aquestes noves mostres representen el procés de creació de Joan Miró en la dècada dels 60 als 80. Un Miró més transgressor, lliure i experimental".

 

Dossier de premsa 1430 KB

1421 KBNomenament del nou director de la Fundació: Francisco Copado CarraleroFrancisco Copado: “La Fundació Pilar i Joan Miró ha de ser un referent a Mallorca”

L’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística ha presentat al nou gerent del centre


El pla estratègic que Copado ha presentat per al centre passa per quatre eixos: identitat, sostenibilitat, organització i turisme

Palma, 15 de Febrer de 2016.- El nou director-gerent de la Fundació Pilar i Joan Miró, Francisco Copado, ha pres possessió avui del seu càrrec. Copado (Palma, 1977) ha signat un contracte d’alta direcció d’una duració de dos anys amb la possibilitat de pròrroga de dos anys com a màxim. El batle de Palma, Jose Hila, ha rebut al nou gerent a primera hora del matí.

El regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Miquel Perelló, ha explicat que després de valorar la documentació presentada i el compliment dels requisits i mèrits al•legats per tots els candidats, en foren seleccionats sis i, un cop revisat els projectes que presentaven, tres d’ells varen ser convocats per fer-ne una explicació. “Allò que va agradar més del projecte de Copado a la comissió, integrada per experts en la matèria i representants del Patronat de la Fundació, va ser que es tractava d’un pla integral de la fundació”, segons Perelló. Una explicació que ha compartit Joan Punyet, representant de la Successió Miró al patronat. Punyet també ha destacat que la decisió va ser “unànime”.

Francisco Copado és Tècnic en Activitats i Empreses Turístiques i té el grau d’Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears. També té un màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva carrera al món de la banca. Té coneixements de castellà, català, anglès, alemany, italià i francès.

Copado ha explicat que treballarà per aconseguir que “la Fundació sigui un referent” a Mallorca. “S’ha de potenciar el turisme cultural, sobretot perquè és una experiència única poder veure de primera mà on ha fet feina un artista com Miró”, ha afirmat Copado. El pla estratègic que Copado ha presentat per al centre passa per quatre eixos: identitat, sostenibilitat, organització i turisme.

 
Donació de dos fragments del MURAL DEL SOL de Joan MiróLa família de Joan Miró dóna a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca dos nous fragments de la maqueta del Mural del Sol.

Sis dels seus fragments ja pertanyien a la Fundació des de que, el 1981, l’artista en va fer donació. Avui, gràcies a aquesta aportació per part de Successió Miró s’enriqueix més el fons d’aquesta entitat.

La donació de les peces a la Fundació Pilar i Joan Miró s'ha formalitzat amb un acord subscrit entre els hereus de Joan Miró i l'Ajuntament de Palma.

 


Dossier premsa 689 KB