Introducció

Introducció
Biografia
Selecció d'obra
Les tècniques
Bibliografia
Enllaços

Mapa de la web


 “El gravat per mi un mitjà d’expressió major –em digué Miró-. Ha estat un mitjà d’alliberament, d’expansió, de descobriment. A pesar de que, al començament, vaig ésser presoner de les seves limitacions, de la seva cuina, d’unes eines i unes receptes massa dependents de la tradició. S’havia de resistir, desbordar-les, i llavors un immens camp de possibilitats s’oferia a la mirada i a la mà... Progressivament es vencé el despotisme. Puc utilitzar un punxó o un burí, però també el dit, la mà, un clau o un tornavís vell. M’he pogut alliberar així mateix del paper utilitzat normalment i tirar les proves sobre els papers més insospitats1

  La present pàgina web sobre Joan Miró i l'obra gràfica pretén donar a conèixer al públic en general una de les vessants més ressenyables del mestre.

    S'explica quina va ser la seva trajectòria vital, a través d'una recensió que persegueix ipersegueix il·lustrar la carrera de l’artista en el camp de l’estampa així com la seva personal concepció d’aquest mitjà. Joan Miró s’inicià tardanament en les tècniques d’estampació si es compara amb altres disciplines que abraçà. Tanmateix, la seva producció comprèn milers d’estampes i més d’un centenar de llibres il·lustrats, aconseguint el domini tècnic gràcies a la col·laboració inestimable d’importants artesans gravadors que participen de manera activa en la creació de les obres, formant així un equip en el qual l’intercanvi de suggeriments, experiències i reaccions forma part del resultat final. 

   En aquesta web es pot trobar també una selecció d'obra gràfica pertanyent al fons museogràfic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca en el que s'inclouen aquelles maquetes, planxes, etc. que formaren part de diversos projectes, i que il·lustren el seu procés creatiu.

  Com a complement destinat a aquelles persones no familiaritzades amb aquestes tècniques, s'inclou un apartat sobre les tècniques de l'obra gràfica, juntament amb un glossari.
 
   Finalment es pot consultar una bibliografia seleccionadaon s'inclouen els llibres més destacats vinculats a l'obra gràfica, així com una relación d'enllaços a la xarxa que permeten accedir a altres webs on satisfer la curiositat.


1 Citat per J. Dupin al pròleg de Miró Grabador I. Barcelona: Polígrafa, 1987, p.7.