Fundació Miró


Ángel Masip. "A new order""A new order". Ángel Masip
Premi Pilar Juncosa a la Innovació 2009
09 d'octubre 2010/ 16 de gener de 2011
Espai Cúbic

Actualment ens trobam en un moment d’evident canvi tant en la conducta com en l’estructura social. Sovint assistim a situacions inversemblants, inimaginables en altres èpoques: notícies de darrera hora poden modificar el transcurs de la Història, canviar el Govern d’una Nació o provocar la caiguda de la borsa i precipitar una crisi econòmica mundial. Aquest és el poder dels mitjans.

Això no només afecta la nostra conducta i les relacions, les quals sucumbeixen amb sorprenent facilitat a l’encant d’una pseudorealitat manipulada, sinó que també modifica la nostra percepció de l’entorn, tant natural com urbà. A l’individu actual es dóna tot un procés de modificació de l’imaginari en què s’instaura, a cop d’oportunisme informatiu, una semiòtica de la destrucció.

“A New Order” se centra en la manera com el desenllaç històric, en plena era de les telecomunicacions, modifica la nostra percepció sobre l’espai físic tant natural com urbà, a través d’empremtes que ens remeten a aquests esdeveniments que integram d’una forma natural en la nostra quotidianitat. A través de diversos emplaçaments amb marcat caràcter irònic, traça un document cartogràfic del lloc i estableix una reflexió entorn dels canvis i els nous paisatges mentals que es constitueixen a partir del nostre imaginari, com també la relació que com a individus mantenim amb aquests i amb el que representen.

Les obres que aquí se’ns plantegen en aquest sentit són antipaisatges abstrets del nostre entorn, representacions en què podem reconèixer l’àmbit natural, però a través d’una iconografia post mitjançant la qual es deconstrueix tot el sediment idealista que el llegat històric i cultural ens ha anat transmetent; reflexos distorsionats, icones urbanes camuflades, boscs talats, escenaris on allò natural i allò artificial es confon... Totes ubicacions anònimes i impersonals, que no són més que ecos d’un medi natural desgastat, escenaris de ficció per a representar –com si es tractàs d’una obra teatral– la dialèctica que mantenim amb el nostre entorn. 

Ángel Masip a la Fundació Pilar i Joan MiróDiario de Mallorca. 09-10-2010 278 KB

El Mundo. 09-10-2010 265 KB

Diari de Balears. 09-10-2010 144 KB

Arteinformado. 11-10-2010 46 KB