Fundació Miró


Ura frijitzen/Fregint aiguaUra frijitzen/Fregint aigua
Elena Arzak, Xabier Gutiérrez, Igor Zalakain

30 de setembre de 2010 - 16 de gener de 2011
Cuiners: Elena Arzak, Xabier Gutiérrez, Igor Zalakain
Comissària: Marta Arzak
Col·laboradora/fotògrafa: Begoña Zubero
Espai Zero


Els cuiners Elena Arzak, Xabier Gutiérrez i Igor Zalakain, tots pertanyents al laboratori del Restaurant Arzak, presenten l’exposició “Ura frijitzen/Fregint aigua”, una mostra que pretén apropar-nos d’una forma metafòrica al seu procés d’investigació culinària.

Aquest projecte expositiu, comissariat per Marta Arzak, és una representació simbòlica del laboratori del Restaurant Arzak però, sobretot, és representatiu de la personalitat i de la forma de fer feina d’aquests cuiners; en altres paraules, dels seus propis esquemes mentals. Consideren que el seu és un treball en equip alhora que individualista, que sempre estan immersos en una roda creativa, intuïtiva i reflexiva, que no es pot aturar.

En principi, fregir aigua és impossible. Per tant, i partint de la idea del procés de conceptualització d’un o diversos plats, més que mostrar el procés culinari en tota la seva complexitat, es pretén suggerir mes allò que pertany a l’àmbit de la imaginació i es presenta, en conseqüència, un projecte obert i ple d’incògnites. De vegades el procés d’investigació flueix i arriba a bon port; d’altres, el resultat no condueix a res. Tanmateix, sempre queda alguna cosa.

Exemplificat en part de la feina dels tres cuiners, es plantegen una sèrie d’aspectes que permeten mostrar l’esmentada idea de forma esquemàtica en una galeria d’art. Així, i en funció de les limitacions lògiques que el mateix espai expositiu suposa en un projecte d’aquestes característiques, es proposa una exposició sense un recorregut tancat i estructurada en set seccions. Receptes fresques: els visitants poden ensumar en els continguts del frigorífic, agafar receptes i demanar-se si són reals o fictícies. La cambra de les espècies: una selecció de diversos productes culinaris, que formen part del banc d’idees, gusts i aromes que sovint serveixen d’inspiració per a aquests cuiners. Elaboracions en vist i no vist: una projecció accelerada de les diferents fases d’elaboració així com el ritme de feina en el procés de producció. Fent “crac”: una reproducció en àudio recull alguns dels sons habituals del laboratori. Termes culinaris: una pissarra mostra els vocables més usats en el món culinari. Deformant la forma. La vaixella feta miques: les bases d’acer exposades, dissenyades específicament al laboratori, ensenyen camins diferents de presentació de menjar. Carreró que no passa: imatges reals de proves, bones o fallides, de diferents mides i en diferents suports. Al costat d’aquestes se’n mostren d’altres, realitzades per la fotògrafa Begoña Zubero, en les quals Elena Arzak, Xabier Gutiérrez i Igor Zalakain són representats en clau d’humor, en una escena de reflexió, en un carreró que no passa...

Aquesta exposició s’emmarca en una línia expositiva que la Fundació Pilar i Joan Miró desenvolupa a l’Espai Zero i que dedica a joves artistes i a altres disciplines i llenguatges creatius, el procés de feina dels quals coincideix amb el caràcter experimental de l’obra de Miró.

ACTIVITATS
 Conferència “Processos impossibles?: Tècnica, creativitat i bona cuina al Laboratori Arzak”
Presentació d’alguns processos creatius que es treballen i desenvolupen al laboratori del restaurant Arzak. Treballs com l’argila, investigacions realitzades sobre les textures de l’oli, jocs de colors i els liofilitzats, que els han permès jugar amb coses i formats abans impensables. També esmentaran altres tècniques culinàries com el nitrogen, els mojos per a realçar el gust, els deshidratats, les salmorres, el compost, el CO2, etc.
Impartida per Elena Arzak, Xabier Gutiérrez i Igor Zalakain
Dia i hora: 30 de setembre, 19 h

 Tallers per a famílies:
 “En Joan Petit quan... experimenta amb els sentits”: vine a experimentar amb els sentits com si fossis un gran cuiner. Per a famílies i nins d’entre 3 i 6 anys.
 “T’agrada? Els sentits a través de la cuina”: en aquest taller els sentits et duran a sensacions, a sons, a olors i a gusts com als cuiners del laboratori Arzak. Per a famílies i nins d’entre 7 i 12 anys.
Tallers dissenyats per Elena Arzak.


 

Elena Arzak a la Fundació Pilar i Joan MiróElena Arzak a la Fundació Pilar i Joan MiróMarta Arzak a la Fundació Pilar i Joan MiróMarta Arzak a la Fundació Pilar i Joan MiróXabier Gutiérrez a la Fundació Pilar i Joan MiróXabier Gutiérrez a la Fundació Pilar i Joan MiróIgor Zalakaín a la Fundació Pilar i Joan MiróIgor Zalakaín a la Fundació Pilar i Joan MiróIB3 TELEVISIÓ. EXPOSICIÓ FREGINT AIGUAEl País. 16-10-2010 256 KB

El Mundo. 30-09-2010 440 KB

Diario de Mallorca. 28-08-10 368 KB

Diari de Balears. 29-09-10 413 KB

Última Hora. 29-09-2010 358 KB

Mallorca Magazine. 07-10-2010 171 KB

El Mundo. 30-09-2010 242 KB

Ultima Hora. Entremeses a la carta 1 298 KB

Ultima Hora. Entremeses a la carta 2 331 KB

Ultima Hora. Entremeses a la carta 3 331 KB

Ultima Hora. Entremeses a la carta 1 344 KB

El País. 18-10-2010 81 KB