Fundació Miró


"MAS MIRÓ (MONT-ROIG). APORTACIONS DOCUMENTALS A UN DELS ESPAIS CREATIUS DE JOAN MIRÓ" a càrrec d’ELENA JUNCOSA"MAS MIRÓ (MONT-ROIG). APORTACIONS DOCUMENTALS A UN DELS ESPAIS CREATIUS DE JOAN MIRÓ"
a càrrec d’ELENA JUNCOSA VECCHIERINI. El projecte va rebre el PREMI PILAR JUNCOSA D’INVESTIGACIÓ sobre Joan Miró i el seu context artístic i cultural 2011


AUDITORI DE LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ A LES 20 HORES


Mont-roig (Tarragona) va jugar un paper fonamental a la vida de Joan Miró, tant en la formació de la seva personalitat com en el desenvolupament de la seva obra. Va ser a Mont-roig, en el marc del Mas Miró, on va decidir dedicar-se a la pintura, i aquest és el paisatge que l’artista agafarà com a escala de la resta del seu món.

Un exhaustiu treball d’arxiu, de recopilació de testimonis orals i escrits, de paisatges i quadres, com també dels elements que encara es conserven a l'interior del Mas Miró, ha permès donar llum a aspectes poc investigats fins ara, fins i tot aportant-hi documentació inèdita.
La investigació s'emmarcava en el moment històric de futura museïtzació del Mas Miró. A hores d’ara la Fundació Mas Miró és una realitat. Constituïda el 15 de març de 2013, és la impulsora de la museïtzació i l'obertura al públic del mas com a casa d'artista. La integren la Fundació Joan Miró, la família de l'artista i l'Ajuntament de Mont-roig amb l'objectiu de recuperar el Mas i col•locar-lo definitivament en el mapa mironià com a referència per a entendre l'origen de la seva obra.

Elena Juncosa Vecchierini és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona (1998), màster en Museologia i Gestió de Patrimoni per la UB (2000), i DEA al bienni 1999-2001 corresponent al programa de doctorat “Didàctica de les ciències socials i espais de comunicació” del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. Va ser la coordinadora del Centenari Miró-Mont-roig 2011.