Fundació Miró


Artistes espanyols dels anys 70. Realismes i figuracionsArtistes espanyols dels anys 70
Realismes i figuracions

A partir de 21 de novembre de 2014

La col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca està formada per un ric patrimoni d'obres de Joan Miró, però també per un altre gran conjunt d'obres que prové dels homenatges que varen dedicar diferents artistes a Joan Miró amb motiu dels seus 80 i 85 aniversaris, el 1973 i 1978 respectivament.

Aquest darrer bloc l’integren un total de 360 peces, de més de tres-cents autors, principalment de petit i mitjà format, realitzats en les més diverses tècniques i damunt diferents suports. Destaquen pel seu nombre i significació els realitzats damunt paper. Per raons estètiques i funcionals, aquestes obres varen ser catalogades en tres grans nuclis, coherents amb els corrents estètics d'èxit i major difusió al llarg dels anys setanta a Espanya: “Realismes i figuracions”, “Geometries” i “Altres abstraccions”.

Iniciam la seva presentació amb el conjunt dedicat a “Realismes i figuracions” on s'han inclòs obres que poden adscriure's a diferents moviments i concepcions relacionats amb el realisme –bé d'origen “pop”, bé de contingut social i polític, expressionista o de tipus intimista– i amb la figuració – d'antecedent surrealista o properes a la Nova Figuració francesa, entre d’altres– que varen tenir una gran repercussió en el panorama artístic espanyol d'aquests anys.

Són un total de 24 artistes, entre els quals destaquen els pertanyents al context valencià, més “poper” i crític, amb obres de l’Equipo Crónica, Manuel Boix, Rafael Armengol i Arthur Heras. El realisme compromès, amb Rafael Canogar i Juan Genovés. Les figuracions líriques d’Arranz Bravo, Rafael Bartolozzi, i José Luis Fajardo. La nova figuració de Luis Gordillo, Eduardo Úrculo i Alfredo Alcaín. El realisme intimista d’Amalia Avia i l'oníric d'Isabel Villar o els d’origen surrealista de Francisco Peinado i José Hernández i, finalment, els expressionismes de Juan Barjola, Álvaro Delgado, Dario Villaba i Cardona Torrandell.