Fundació Miró


“NAZO KANISA YO” DE JACEK WOSNIAK Espais: exteriors i auditori de la FPJMJACEK WOZNIAK
Neix el 1954 a la ciutat de Cracòvia (Polònia). Viu a França des de l’any 1982. És dissenyador, il•lustrador, pintor i caricaturista


Després de publicar les seves primeres caricatures a l’època d’estudiant, s’uneix a l’equip del diari Polytyka censurat com tots els diaris a la Polònia comunista. Forja el seu propi estil a base de símbols ja que la situació política no li permet criticar obertament les autoritats. Dissenya butlletins per a Solidarność i és el fundador del primer diari independent polonès de caràcter satíric, Wryj, que no agrada al poder del moment i és empresonat el desembre de 1981 a l’“estat de guerra” que inicia Wojciech Jaruzelski. Al cap de tres mesos li concedeixen la llibertat a condició que abandoni el país. Se li concedeix exili polític a França i es trasllada a París amb la seva família (1982). Nacionalitzat francès uns anys més tard, treballa i col•labora amb diversos diaris, setmanaris i revistes mensuals coneguts a França, com Libération, Playboy, Lire, L’Expansion, L’Événement du Jeudi, fins que l’any 1986 el setmanari satíric Le Canard Enchaîné el contracta. Des de llavors continua dibuixant les seves cròniques al setmanari i col•labora amb Le Monde, Le Monde Diplomatique i Le Nouvel Observateur.

Pintor i il•lustrador, ha publicat diversos llibres, entre els quals: I Love Moscou (Cherche Midi Editeur), Révolution (Albin Michel), Abécédaire partial et partiel de la mondialisation, amb Ramón Chao i Ignacio Ramonet (Plon), Sibérie m’était contéee?, amb Manu Chao (Mille Paillettes). Artista gràfic de cartells, dibuixa, entre d’altres, cartells per al Consell Europeu, per al Campionat del Món d’Atletisme de París i per a festivals de jazz i de teatre. En l’àmbit dels dibuixos animats, realitza diversos treballs, entre els quals destaquen la seva participació a les sèries Les droits de l’enfant per a la primera cadena de televisió francesa (TF1) i Dure du Mur per a la segona cadena francesa de televisió (France 2), i diversos curtmetratges: Nazo Kanisa Yo, Van Gogh y Ceremonia (2001), amb una banda original composta per Archie Shepp i Kyoto Misique (2002), que compta amb la col•laboració de Manu Chao. Junts acaben de realitzar el videoclip de l’artista francès AKLI D.


http://www.wozwoz.net

 

Enllaços relacionats

EXPO &ENCUENTROS EN LA FUNDACIO MIRÓ MALLORCA WOZNIAK & HIS LOVELY FRIENDS


EXPO &ENCUENTROS EN LA FUNDACIO MIRÓ MALLORCA WOZNIAK & HIS LOVELY FRIENDSDossier de premsa 672 KB

Dossier de premsa 639 KB