Fundació Miró


Conferència d'Isabel MuñozDijous 12 de juliol de 2012 a les 20 hores
Auditori de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca

Isabel Muñoz (Barcelona, 1951) fotògrafa espanyola establerta a Madrid. Amb una llarga trajectòria fotogràfica de 1986 ençà, la seva obra forma part de grans col·leccions privades i museus com La Casa Europea de la Fotografia (MEP) de París o el Nou Museu d’Art Contemporani de Houston, entre d’altres.

Des de 1997 fins a 2007 es dedicà a recórrer el món intentant compartir les seves emocions, realitzant treballs entorn de la dansa a Cuba, Burkina Faso, Mali, Egipte, Turquia, i amb el ballet de Víctor Ullate.

A Xina va tenir l’oportunitat de treballar a l’escola de circ de Beijing i realitzà un projecte sobre les arts marcials a Shaolin. A Cambotja treballà sobre la dansa i l’arquitectura Khmer. També va dur a terme treballs sobre els mutilats i el tràfic i l’esclavitud d’infants al sud-est asiàtic.

Al Brasil s’interessà per la capoeira i l’ambigüitat i realitzà altres sèries entorn dels toros, les reines de la nit (les Caimanas), l’imperi dels sentits, etc.

Els seus treballs són generalment en blanc i negre, encara que a partir de 2003 Canon França li regalà la Canon 1Ds amb tots els seus objectius i, posteriorment, la Canon 1D Mark ll, la qual cosa li va fer redescobrir el color i començà a treballar el color digital. Amb la sèrie Cuenca en la Mirada, tornà a descobrir la màgia del retrat.

A Iran realitzà les sèries El suhjune i Bám en la memoria. A Etiòpia es dedicà a seguir totes les tribus que decoren el seu cos com a forma d’expressió: els Suma, Nyangaton, Hammer, Banna, Bodi, Cursi, Karo i Nuer. Finalment treballà el llenguatge corporal al Salvador fotografiant les tribus urbanes i realitzant la sèrie Maras entorn de la violència. Als darrers anys, compta amb projectes o exposicions com Amor y Éxtasis, mostra realitzada al Canal de Isabel II, Madrid en 2010 o el projecte Infancia, realitzat amb UNICEF i publicat per El País Semanal, exhibit també al Caixa Fòrum de Madrid i Barcelona, a l’IVAM de València i al Patio Herreriano a Valladolid, o l’exposició La Bestia, que itineren per nombrosos centres culturals d’Espanya i Amèrica Llatina.

El seu darrer treball, realitzat sobre tribus de Papua Nova Guinea, s’exposa actualment a la Galeria Blanca Berlín de Madrid.

Ha obtingut diversos premis: la Medalla d’Or a la Biennal d’Alexandria, 1999; el 2n Premi de The Arts Stories, a la 43a edició de World Press Photo per Chinese Martial Arts Training, o el 3r Premi Portraits Stories a la 48a edició de World Press Photo per The Surma People of Etiopia, publicat per El País Semanal. El 2009 va ser premiada i guardonada amb el Premi Bartolomé Ros, Photoespaña, i la Medalla al Mèrit en Belles Arts i, el 2010, amb el premi UNICEF Espanya a la Sensibilització i Mobilització Social, a més del Premi de la Fundació DEARTE el 2012.

Més informació: www.isabelmunoz.es