Fundació Miró


"Els monstres de ca meva"Una exposició no per gaudir, sinò per despertar

La mostra està formada per 18 dibuixos realitzats per infants i adolescents d’entre 5 i 15 anys, que en algun moment de la seva vida han patit desprotecció. A cada dibuix se l’atribueix el nom fictici d’un nin o nina, amb la volutant d’implicar més a l’espectador, i per aconseguir que el públic pugui posar una cara real al nin que hi ha darrere el dibuix. Terapeutes, psicòlegs i educadors utilitzen el dibuix per ajudar l’infant a explicar el que li ha passat o com se sent davant un cas de maltractament, abús o negligència. El dibuix és el discurs amb el qual l’infant es comunica amb nosaltres, amb el qual ens explica no només el succés puntual que ha motivat la intervenció terapèutica, sinó també com es veu a si mateix i com veu el seu agressor.

L’exposició mostra imatges molt més dures de les que qualsevol adult podria imaginar. Moltes vegades no són imatges fàcils d’entendre, i per això vénen acompanyades d’una explicació de la circumstància personal del nin i del dibuix que ha realitzat. I encara que a les imatges romangui congelat el dolor de l’infant davant un episodi traumàtic de la seva vida, en molts dels textos es posa de manifest com els menors han aconseguit superar el trauma i dur una vida normalitzada, gràcies a l’ajuda externa i a la seva pròpia resiliència.

La resiliència és la capacitat que té l’infant per a continuar el seu desenvolupament, després d’un trauma psíquic, i, fins i tot, sortir enfortit d’aquesta experiència. Segons el neuròleg i psiquiatra francès Boris Cyrulnik, entre els mecanismes de defensa que utilitza el nin resilient per a superar el dolor estan l’altruisme, la creativitat, l’ànsia de coneixement i l’humor. La creativitat, a través de manifestacions artístiques com l’art i la literatura, ha provocat que entre els infants resilients hi hagi un nombre molt elevat d’escriptors, de cineastes, de pintors... perquè és en el refugi de l’imaginari on ells han pogut suportar l’horror de la realitat.

Aquesta exposició ha estat impulsada pels directors del documental “Els monstres de ca meva”, Marta Hierro i Alberto Jarabo, comissariada per Sílvia Ventayol, que també s’ha encarregat de coordinar les jornades, i han intervengut l’empresa ST-ART en el disseny expositiu i muntatge, i Luis Ozonas en el disseny gràfic. Els dibuixos han estat tractats per imprimir-los sobre un llenç en paper fotogràfic encapsulat de 96 cm d’alt x 15 m de llarg. Aquesta presentació, a més d’innovadora, fa possible un dels objectius inicials: que els dibuixos puguin itinerar per les illes i ser mostrats fàcilment en diferents espais. La inauguració serà el dia 27 d’octubre a les 19.30 i la mostra romandrà oberta fins el diumenge 14 de novembre.

CRÈDITS:
Idea expositiva: Marta Hierro i Alberto Jarabo.
Comissària: Sílvia Ventayol.
Disseny expositiu i muntatge: ST-ART (www.st-artdisseny.com)
Disseny gràfic: Luis Ozonas (www.ozonas.es)
Imressió digital: Margen Digital